pessoabett på unghäst - åsiktsinlägg

¦
Igår när vi väntade på bussen i ög kom en vuxen med en unghäst gåendes. Hon hade en reflexväst på sej där det stod "rädd unghäst" och hästen som var en islandshäst hade ett pessoabett varav hennes tyglar var i skarpaste ringen.
 
Jag själv reagerade såklar på det för vad är det för mening med att ta på ett så pass skarpt bett på en unghäst? Hästen som säkert knappt fattar vad den har i munnen än och så setter de in nått som ett pessoabett i munnen på den. 
 
I Hööks katalogen står det en beskrivning till bettet som lyder ugefär som "förhindrar hästen från att stegra" men det stämmer ju inte direkt. Hästen är en individ och har sina egna tankar och ett bett kan inte påverka hur hästen tänker. Ja, så om nu hästen kommer stegra med ett pessoabett i munnen kommer de omedelbart sluta att resa sej eftersom det kommer göra ont. Pessoabett gör att när du tar i tyglarna kommer det trycka i nackstyket och hästen kommer vilja ta ner huvet av obehag (hästen har väldigt mycket nerver i nacken). Dessutom så om det är ett tvådelat kommer de trycka upp i gomen och det gör att hästen vill höja huvet. Det ger alltså dubbla signaler. Och eftersom det inte har nån kedja kan bettet dras upp hur långt som helst i hästens mungipa utan någon begränsning.
 
Så det fick mej absolut att tänka igår när jag såg vilket bett hon använde på en unghäst. Själv tycker jag pessoabett är ett hemskt bett och hur man än använder det är det dåligt. Det finns inget rätt sätt att anväda ett pessoabett. 
 
Min åsikt om bettet, ni får tycka som ni vill.
 
 


Julia    •  

Nej de är lika bra vi slutar titta på hästarna dom kanske kan brinna upp..
Pessoa bett använder man om man behöver det, hon kanske hellre ville ha kontroll på hästen istället för att den ska slita sig och riskerar att bli påkörd. Nej sorry att jag blev grinig men tycker bara det är så onödigt att klaga :)

Svar: Jag klagade inte utan det var min åsikt. Två HELT olika saker.
Sharon Eden America Hajny

Till Julia:    •  

För det första så "behöver" man ju aldrig använda Pessoa... Eftersom det är bevisat att bettet ger dubbla signaler och dessutom så finns det ingen gräns för hur hårt man kan ta i hästen med det, så kan man ju ta och fundera över om man ens borde använda det på en fullvuxen häst.
Man får inte mer kontroll över en häst med Pessoa, men om man nu känner att man måste ha ett starkt bett på sin unghäst så finns tex pelham som är mycket bättre även fast det är ganska starkt. :)
Just på unghästar (och på alla hästar egentligen) så tycker jag att Pessoa gör mer skada än nytta, hur det än används. Dessutom är det inte fysiskt möjligt att en häst, eller något annat djur eller föremål börjar brinna av att man tittar på det, så om det är något här som var onödigt så var det din kommentar, inte att de "klagade". :P
TACK OCH HE,J LEVERPASTEJ! :D

Svar: Håller helt och hållet med dig!
Sharon Eden America Hajny

Julia    •  

Alltså det jag menade med "klaga" ja visst det är din åsikt osv. Men om jag skriver så här då. Tycker det läggs för mycket tid på t.ex bett osv. Medans det finns stort problem med djurplågeri ute i världen. Lite så jag menade. Det här översta jag skrev var mera för jag tycker folk skriver så mycket om hur bett är dåligt, hur sadlar förstör osv. Inte så att jag faktiskt menade det. Men åter till Pessoa. Jag har själv varken ridit eller använt ett då jag rider på vanligt tre delat så jag har ju inte något direkt att säga till om beroende på denns funktion men det jag ville framföra i mim första kommentar var just det ja skrev ovan. Att folk skriver så mycket om vad som är dåligt men nästan ingen reagerar på djurplågeri. Det var allt för mig hoppas jag gjorde det klart med vad jag menade! :)










Kom ihåg mig?