Varför ska man sko sin häst egentligen?

¦ Gaby , Åsikter
Som många vet har Soppan skor på alla fyra. Läste på lite om varför man egentligen skor hästen och fick önskemål om att dela med mej så tänkte skriva ihop ett litet inlägg nu.
 
I det fria när hästarna levde fritt strävade de mest runt på stäpp och rörde sig inte alls lika mycket som dagens hästar. De stod och betade ca 16h om dagen. Deras hovar slipades därför ner exakt så mycket som de behövdes och de gick ju mest på stäpp (gräs) och det är ju ett ganska mjukt underlag.
 
Dagens hästar går på helt andra underlag nu. Grus och asfalt blir allt vanligare samt att hästen inte står på ett ställe i 16h om dagen. Hoven slipas därför ner mycket fortare och blir den för nedslipad får hästen ont när den går. Dessutom får många hästar skor redan vid tidig ålder och då anpassar sig hoven efter att ha skor och det blir därefter mer smärtsamt för hästen om skorna sedan tas av. Hästar som inte rids så mycket, avelsotn t.ex kan gå utan skor bättre än en ridhäst som rids nästan varje dag.
 
Om man sedan kollar på majoriteten och eliten vilka ryttare som faktist rider med skodd häst - i princip alla. Då kan det ju inte vara så dåligt eller? Många väljer att ha sin häst barfota för att det är mer "naturligt" för hästen att gå utan skor. Man kan väll säga att det var det innan, men så fort hästarna börjades ridas så var skon något av de första som man uppfann och det var redan på medeltiden. Hästar kan gå barfota, man kan vänja dom vid det men jag tror nog endå alla hästar skulle trivas bättre med skor i vårt samhälle nu. Precis som människor är vi olika och vissa får jätteont av att gå på grus barfota medans andra inte får lika ont, men jag tror inte en enda tycker det är speciellt skönt. Samma borde väll gälla hästar? 
 
Vi kan ta Soppan som ett exmpel som först fick skor på framhovarna och senare på bakhovarna. Hennes steg blev säker mer än dubbelt så mycket bättre och hon vågade ta ut det eftersom hon inte fick ont längre.
En fördel med skor är ju också att man kan brodda dom och på så vis rida på blöta under lag som t.ex gräs så slipper de halka.
 
Såklart är det upp till en själv att välja om man vill ha skor på sin häst och jag väljer att ha skor.











Kom ihåg mig?