Dagens utforskning

¦
Red iväg mot milenrundan och utförskade däröver lite genom Fuglie och bort mot Håslöv. Hittade dessvärre inget roligt och efter ca 1,5 timma återvände vi hem. 
 
Red på Mulan som idag fick ha sidepull eftersom hon fått sår i mungiporna av dragkamper. Idag var inget undan tag och jag fick seröst ett vredesutbrott på henne. Hon har verkligen ingen respekt för människan varken från marken eller ryggen och skiter totalt i att jag sitter på hennes rygg och försöker visar vägen. Hon vill bara köra sitt eget rejs. Frustrerad? Ja!
 
Hemsk jobbigt verkligen... Stack med mej i en galopp och fick nästan inte stopp på henne... Har massa blåsor på mina händer nu och en ponny upp till öronen. Hon är ju inte enbart otervlig men idag var hon verkligen inte rolig.
 
Har snackat med Sarah och vi får lov att betsla upp henne eftersom det verkligen inte funkar såhär att hon springer med oss som myror så ska försöka hitta nått lite skarpare bett till henne, tyvärr. Hon har ju blivit helt omvänd där hon stod nu i ett och ett half år och det kommer nog ta ett tag tills jag och Sharon rättar till henne till den underbara barnponny hon en gång varit...
På bilden ser ni en mycket bättre, helt enkelt bästa ponnyn som skötte sig super idag under Sharons ridtur (och lilla mej till höger då..)!
 


Clara    •  

Ett tips är att istället för att rida henne typ imorgon ta in henne i ridhuset, öppna o stäng dörren stanna, backa och massa sånt trava när ni vill skritta när ni vill så ni börjar om eftersom allt är försvunnet :)<3

Svar: Ja alltså de gick ju hårt idag = Skritta imorgon, men vi får lägga in lydnadsträning snart. :) <3 fast hon rids av nicole imorgon med ^^
Sharon Eden America Hajny

Clara    •  

Ah okej men gör det nästa gång istället för ett ridpass som antagligen går skit för att hon är så odräglig. Vill ni ha tillbaka snälla lilla Mullan så får ni börja om med henne som en unghäst hantera från marken och bygga upp respekten. Rätt bra nu när hon inte alls är i kondis :) <3

Svar: jo alltså vi ska lydnadsträna med henne snart. vi måste ju dock osså rida henne så hon får en bättre kondition och hon har ju bara stått här i en vecka nu ju. kommer dock behöva betslas upp ett tag nu i början (typ kimblewick eller så då) för jag orkar inte några dragkamper med henne och respekt för det kommer ju ta fler än en gång =)
Sharon Eden America Hajny

Clara    •  

Ja hon har ju ändå stått i typ ett år eller vad det är så hon bör inte gå pass utan skrittas och öka successivt för att minska risken för överbelastning på benen :) Men om ni jobbar från marken så får hon nog respekten det kommer säkert ta ett par gånger men är ofta det bästa sättet att lösa det på. Betsla upp är ju inte att man sätter stopp på problemet utan förhindrar det ett tag.
Men ni och Sarah gör hur ni vill bara ett tips då jag tycker det var en annorlunda igångsättning efter så pass lång vila :)

Svar: Ja alla har vi olika åsikter om allt, men tyvärr har du inte suttit på hästen sen hon kom tillbaka så du är ju den sista personen som ska säga hur vi ska göra för att gå framåt. Med den energin hon har kan vi ju inte heller bara jobba från marken/ skritta-trava pass för då får vi absolut betsla upp henne betydligt mycket mer sen än om vi betslar upp lite åt gången nu från början. Betsla upp är ett alternativ man lägger sist på lista men nu finns det inget annat vi kan göra ifall vi någonsin vill få henne någorlunda kontrollerbar så att du inte tycker det är ett bra alternativ får helt enkelt vara din åsikt om saken.
Sharon Eden America Hajny

Mathilda    •  

En häst som stått i 1.5 år ska skrittas i minst två veckor innan det blir på tal om att ens trava så tror att mycket av anledningen till att hon är så jobbig också kan bero på att hon sätts igång för fort. Om ni fortsätter som ni gör så kommer ni nog ha en skadad ponny inom kort tyvärr... :/

Svar: Men varför kommer ni inte och gör det själva då, både du och Mathilda. Kom och gör det på ert sätt eftersom ni tydligen gör att så jävla mycket bättre? Vi har snackat med Sarah och sånt så ni två kan väl bara sluta lägga er i.? Tror ni helt på fullaste allvar att vi inte låter hästen vila och inte rider långa pass? Vad ska vi göra om hon av sig själv galoppera och trava och sedan inte alls vill sakta av? Vi kan ju för fan inte skritta henne för hon travar/galopperar bara. Men visst, ni var ju med från början så ni är väl bäst på det här eller? Säger inte att ni har fel, men bara sluta okej.
Sharon Eden America Hajny

Clara    •  

Jag var också den första att göra det första gången hon var där. Det är en pigg och stark liten ponny ingen tvekan. Men vi skrittade henne också i två veckor, varför? För det är så du bygger upp kondis och Förebygger skador se på Narissa hur fel blev inte det. Tänk inte på vad jag säger tänk på hästen. Hon springer antagligen för hon inte vill jobba samtidigt som hon tycker det är kul. Betslar ni upp blir hon tillslut starkare igen och ni får det ännu värre, varför inte lägga tid på ponnyn istället för att göra det från grunden.

Svar: Men varför kommer ni inte och gör det själva då, både du och Mathilda. Kom och gör det på ert sätt eftersom ni tydligen gör att så jävla mycket bättre? Vi har snackat med Sarah och sånt så ni två kan väl bara sluta lägga er i.? Tror ni helt på fullaste allvar att vi inte låter hästen vila och inte rider långa pass? Vad ska vi göra om hon av sig själv galoppera och trava och sedan inte alls vill sakta av? Vi kan ju för fan inte skritta henne för hon travar/galopperar bara. Men visst, ni var ju med från början så ni är väl bäst på det här eller? Du vet ju själv hur jävla jobbigt du tycker det var/ är när folk påpekade saker om hur du gjorde ditt ute i ÖG? Ja du är ju inte så jävla mycket bättre själv kan ja ju säga dig.
Sharon Eden America Hajny

Anonym    •  

Ja men att sätta igång en häst som stått i över ett år är en sak. Detta är det ända jag reagerat på men skött ni ert då inte min ponny :)

Svar: Tro mig detta är inte det enda du hakat upp dig på genom tiderna men det är en annan femma :)
Sharon Eden America Hajny

Mathilda    •  

För det första så skrev jag min åsikt och det har inget med Clara att göra. Därför känner jag att den kommentaren ni/du skrev blev lite vilseledande.

Visst jag förstår om hästen är pigg vilket de blir om de vilar. De dör inte av att få galoppera av sig en gång. Men att sedan både trava och galoppera på en häst som inte är riden på 1.5 år är verkligen idiotiskt måste jag säga. Fine hästen kanske mår bra nu och verkar pigg och glad, men det sliter otroligt mycket på hästen. Både ben och övriga muskeldelar på kroppen, speciellt när hästen inte är i kondtion.

Säger inte detta för att vara dum eller göra påhopp osv. Utan tänker mer på hästen. Sen om hästen är så otroligt pigg så hade jag longerat den eller släppt den i ridhuset eftersom en häst som inte ridits på så länge inte längre har musklerna till att bära ryttare längre stunder, speciellt inte långa pass!

Det som är gjort är ju gjort. Men vill ni ha en hållbar och Frisk ponny även i framtiden så tänk på att det ni gör nu kan göra stor skada i framtiden.

Svar: Aa fast hon har ju inte stått i 1,5 åt utan varit hos dem i 1,5 år. Stått har hon "bara" gjort i ca 3-4 månader och blivit riden nån gån under dessa månader. Men ärligt talat, hade vi skrittat på henne i 2 veckor hade jag nog verkligen inte viljat sitta upp på henne efter dessa två veckor då det nog hade gått rakt fram och av. Och får hon bestäma själv skulle hon galoppera 5 varv på stubben så hur lätt tror ni det är att hålla henne i en skritt eller lugn trav? Vi tar och ger som jag vet inte vad men den hästen är helt annorlunda nu och jag och Sharon har ingen lust att sitta och dra i hennes mun för att hon ska "skrittas i två veckor".
Sharon Eden America Hajny

Mathilda    •  

Det handlar inte om vad man vill eller inte, det handlar om att hästen inte ska skadas vilket hon kommer göra. Om hon nu är så jäkla pigg så longera/släpp henne i ridhuset, ridning är inte allt i världen utan man kan göra så mycket annat. Finns andra sätt att trötta ut hästen på än att rida den alledes för hårt med tanke på hur ur form den är.

Svar: Fast om jag släpper eller longerar henne menar du då att hon kan göra det i alla gångarter? Sen säger jag ju inte att vi inte skrittar. Vi skrittar ju i säker 20-30 minuter varje pass. Sen vill vi ta lite trav och då blir det ofta mer än vad vi tänkt eftersom ponnyn vill trava och galoppera mer än vad vi vill. Efter en travlängor blir hon väldigt stark och pigg och jag och Sharon har inte alltid "kratfen" att stå emot. Anledningen att du kanske inte visste det är ju för att jag själv inte skriver ut det på bloggen (att jag skrittat en viss tid) utan kortar ner inlägget och skriver om de andra. Dessutom var Soppan i minst desamma skick när hon kom om inte sämre och vi skrittade inte i två veckor där heller. Vi gick minst lika fort fram där som med Mulan, skillnaden vad att Mulan var väldigt mycket med stark och framåt än Soppan och det kan då ha verkat som att det går fortare med Mulan. Och eftersom inte en enda påpekade hur vi red igång Soppan vet jag inte varför det ska bli så stort om Mulan. Vi kan absolut skritta henne i två veckor och sedan börja trava, precis som vår tanke var från början. Antagligen kommer det inte bli så eftersom hon fortfarande kommer vara stark och framåt och vi kommer sluta precis som det har gått alla pass från början, fram och iväg. Jag och Sharon är dessutom inte ute efter att trötta ut henne, hon orsakat det lite själv eftersom man inte riktigt kan hålla tillbaka henne.
Sharon Eden America Hajny










Kom ihåg mig?