Gör din egen action!

¦ Photoshop
1. Öppna en bild i photoshop. Nu ska du öppna actionfliken som du hittar genom Window > Actions eller Alt + f9. Den kommer öppnas på skärmen och du kan sedan flytta den till högerpanelen som jag har gjort. Figuren som känneteckar actionfliken är en playknapp. 
2. Antingen väljer du att skapa en ny mapp först (blått). I mitt fall heter mappen FUNKAR. Om du bara ska skapa en ny action så klickar du på fyrkanten till höger om mapp-knappen. Fönstret mitt på skärmen kommer upp och du väljer vad din action ska heta och sen klickar du på Record.
3. Nu kommer den runda cirkeln i samma led som mapp och - ny actionknappen lysa röd och allt som du gör kommer spelas in och sätta i olika lager under "Exempel" eller vad du döpt din action till. När du är nöjd med hur din action ser ut klickar du på knappen inringad med grönt. Då kommer din action sparas och du kan sen spela upp den igen. 
4. För att dubbelkolla om din action  stämmer kan du radera alla lager på bilden (för att göra det samtidigt ha sista eller första lagret markerat och klicka sedan på shift på sista respeltive första lagret dom du inte redan markerat) och spela upp din action med hjälm av att klicka på den.
Klart!
 
Värt att tänka på när du gör en action:
* Sätter du på skärpa på din action måste du göra det på bakrunden. Alltså om du sedan ska dubbelkolla så att det stämmer (steg 4) kommer skärpan ligga kvar och bilden kommer bli för skarp. Även om du testar en action men sä år du inte nöjd med den och tar en annan med skärpa i så kommer den få dubbel skärpa.
* Ska du göra ett färglager över kan du inte skapa det som ett vanligt lager då det inte kommer funka och den kommer bli helfärgad. För att göra ett färglager som funkar i en action gör du som följande:
 
1. Klicka på cirkeln som ä hälften färgad och hälften tom och klick på Solid Color (eller nån av det tre första då alla dom måste göras på detta sättet) och sen tar du färgen du vill och gokänner. Dubbelklicka på lagret för att göra det mer genomskinligt osv.
Skulle det finns intresse för fler tips inom ps?


ebba:)    •  

Hej! missa inte min tävling där du har chans att vinna 2 kg lösgodis!! Gott va?:D

http://ebbahellstrom.blogg.se/2014/april/godis.html#comment










Kom ihåg mig?