Natural Horsemanship

¦ Gaby , Åsikter
Ja, tro det eller ej men de finns faktiskt gott om hästmänniskor som tycker att NH bara är trams och för att rida seriöst ska man ha sadel och ett oredentligt bett.
 
Vad tycker jag då? Jag använder bett, hästen är skodd och jag tränar inte speciellt mycket på att jobba löst. Tycker jag då att NH är trams? Tvärt om! Jag tycker NH är ett superbra sätt att bilda ett starkt band till sin häst och att lära känna den "utanför" ridningen. Man snackar ofta om att ha hittat knapparna på hästen men hur många menar egentligen "knappar" till lösträningen när man säger så? Jag tycker NH/att träna löst är lika viktigt som att kunna rida hästen rätt. Däremot kan jag prioritera ridningen först eftersom hästen behöver ha muskler (alltså jobba rätt) för att ha orken till att bära oss om vi kräver mer av den. Jag tränar gärna löst med Soppan i ridhuset då och då. Varken hon eller jag är några höjdare på det men vi försöker. Soppan kan lätt bli lite för "på" en och vill man skicka ut henne så kan hon börja studdsa framför en och pendla med öronen och ja, man blir faktist lite smått rädd. Även fast jag inte är rädd för att just hon ska bita mej etc men dom är ju flockdjur och väger ganska mycket mer än en själv. 
 
Anyway, vad NH innebär är egentligen upp till än själv tycker jag. Natural Horsemanship står det ju för alltså för mej att hästhållningen ska vara så naturlig som möjligt. Sen kan man ju tolka naturlig hästhållning olika. De flesta tycker ju dock att både bett och skor ska bort och man får gärna öva på olika trick med hästen. Vissa lägger till att man ska rida barbacka mesta delen av tiden, ha hästen på lösdrift och så ska den inte behöva ha massa täcken. För någon kanske det är att bara kunna springa runt i ett ridhus medans hästen löst springer efter dig. Vad är NH för mej då? Helt ärligt så vet jag inte helt säkert. Jag tycker nog NH är både bettlöst, barfota, lösdrift och de ovanstående. Men jag tycker också jag och Soppan kan hålla på med NH ibland när vi tränar löst. Så jag vet inte riktigt, kanske skulle det jag gör mer "lös träning" eller något då jag sedan har en skodd här, vanligen rider med bett och hästen står på box. Strävar ju inte direkt efter att ha en häst som arbetar korrekt i form av att gå i halsring, det är mer som en kul sak för mej. Om jag ska rida bettlöst ska det vara repgrimma och hästen ska gå avslappnat utan krav. Det är klart ett mål - att kunna rida ut kravlöst i repgrimma. 
 
Men jag stödjer helt klart alla "NH-töntar" och tycker det är superbra att kunna ha ett så starkt band till sin häst!
Hade jag haft mer vetskap om sådant här hade jag gjort inlägget längre. Men i brist på kunskap så får det bli ett medellångt sådant. Trotts allt kan jag bara hur vissa trick ska se ut, i själva verket vet jag inte änns hur man ska öva in dom "rätt" och har bara ridit i repgrimma en gång. Men vad är NH för dej?


Agnes Johansson    •  

Asså soppan är för fin ok?

Svar: Okok :*
Sharon Eden America Hajny










Kom ihåg mig?