Viktigt att berömma hästen

¦ Gaby , Åsikter
 En sak som jag anser väldigt viktig är att berömma hästen när den gjort nått bra. Alltför många glömder detta och jag ser det lite som ett tack till hästen för att de bär på oss dag ut och dag in.
 
Soppan får beröm varje gång hon gjort nått vi bett henne om. Berömet kan vara allt ifrån en lite klapp på halsen, ett trevligt och värmade tonfal när man säker "braaaa", en godisbit eller en lite lösare tygel. Speciellt viktigt med beröm är det till unghästar eller om man ska lära hästen nått nytt och beröma den efter varje gång den gör rätt. Om jag ber Soppan om att göra nått när jag rider och hon lyssnar brukar jag bara enkelt säga "braaa" och flytta fram mina händer några centimeter fram och strycka över hennes mankan en gång så att hon förstår. Detta gör jag flera gånger per ridpass när hon gör som jag säger. Förstår hon inte säger jag "nej, nu gör vi om det för det blev fel" och gör signalen tydligare. Förstår hon denna gången får hon mer beröm.
 
Hästen och andra djur förstår ju vårt tonfall så prata man med en trevlig röst kopplar det den trevliga rösten till nått bra och "aha nu gjorde jag rätt". Använder du dej av en argare ton kopplar hästen det till att det blev fel. När man rider anser jag aldrig heller man kan skylla på att det är hästen som gjort fel. Det är trots allt du som gett hästen signalen om vad den ska göra och sen har hästen misstolkat den eller så har du gjort den för otydlig. Man kan dock fortfarande bli arg på hästen under ett ridpass dock ska man inte där heller bara skylla på hästen. Om hästen t.ex stannar och fryser fast ibland såg den antagligen nått osynligt spöke och hade en anledning till att stanna, även fast vi inte tycker den borde ha blivit "rädd" och stannat. Såklart man inte ska låta hästen göra vad den vill men inte heller se allt den gör av ren instinkt är fel.
 
Jag har själv svårt att bli arg på en häst under ett ridpass. Jag har lixom verkligen fastnat i tänket om att det är jag som gjort fel och därför har jag alltid bara gjort om det tydligare osv. I slutändan av ett ridpass ger jag alltid hästen en klapp på halsen och berömer den för den bär oss och gör så gott den kan.
Att ge hästen längre tygel och låt den sträcka på halsen är osså en typ av enklare beröm.
Så var nu noga med att ge era små hästar en extra klapp ;)
 


Annika    •  

Härlig bild!

Svar: tack =)
Sharon Eden America Hajny










Kom ihåg mig?